בחירת הדיאטה הנכונה

הרזיה > הרזיה למבוגרים > בחירת הדיאטה הנכונה

כיצד לבחור את הדיאטה הנכונה?

שאלת השאלות היא איך? מי שרוצה לרזות ימצא את דרכו בתוך כל ים הספרים, הפרסומים, השיטות והמאכלים המבטיחים לו הרזיה בטוחה ומהירה. איך אפשר להבחין בין תעלול פרסומי ודיאטה אופנתית לבין דיאטה מאוזנת ונכונה.

אדם מחליט לעשות דיאטה צריך להציג לעצמו כמה שאלות:

מקור מידע

  1. האם הדיאטה מבוססת על עקרונות תזונתיים בדוקים ומדעיים או שזו "תרופת פלא" של רודפי בצע המבוססת על סודות וטריקים.
  2. האם מי שמציע את הדיאטה הוא מוסמך, מהימן ומקצועי ומי ממליץ עליה.
  3. כמה זמן הדיאטה ידועה, האם יש הוכחות להצלחתה והאם התוצאות פורסמו באורח מהימן מקצועי.

מה מבטיחה הדיאטה

אם הדיאטה המוצעת מבטיחה ירידה קלה ומהירה במשקל, יש לבחון אותה בצורה זהירה. ירידה קלה ומהירה במשקל - פירושה, בדרך כלל, שהגוף מאבד בשלב ראשון יותר נוזלים, תכולת מעי ושרירים מאשר שורף שומנים. כלומר משיגים ירידה במשקל אבל זו לא שריפת שומנים. הירידה הפתאומית והמהירה, מאובדן הנוזלים, מחלישה, מייבשת את הגוף, גורמת לכאבי ראש, סחרחורות ויכולה לגרום נזק למערכת הגוף. כל הדיאטות שמבטיחות ירידה במשקל של ½ ק"ג ליום ויותר הן לא בריאות ומסוכנות שכן כאמור, רב הירידה הוצאת נוזלים.

מה כן המטרה

הדיאטה הנכונה והטובה מטרתה להביא לא רק להרזיה אלא גם לשמירת ההישג לטוח ארוך. כלומר הרזיה בטווח קצר ושמירת הישג לטווח ארוך ולכן היא מוגדרת כדרך חיים שניתן להתמיד בה לאורך שנים בלי לאבד את טעם החיים. כל מי שרוצה להשיג תוצאות לטווח ארוך חייב לוותר על כל נוסחאות הפלא, התרופות והגימיקים השונים ולחשוב במושגים שמה שאוכלים בדיאטה - זהו דרך חיים ולא משהו שמחכים כבר שיגמר. מילת המפתח בתהליך היא התמדה - רק משהו שניתן להתמיד בו לאורך זמן ייתן תוצאות לטווח ארוך, אבל כדי להתמיד - המסלול חייב להיות מתון ולא קיצוני. בדיוק כמו דרך נעימה לנסיעה בניגוד לכביש מלא בורות ומכשולים. דיאטה מתונה מאפשרת, כאמור, התמדה והיא מצוינת אך מה לעשות שכולם רוצים לרזות מהר? כאן, לדעתי, חלק גדול מהבעיה שכן בניסיון לרזות מהר, מנסים ועושים דיאטות קיצוניות - משהו שסובלים בו, ומחכים כל הזמן שהדיאטה תיגמר והרבה פעמים נשברים עוד לפני שמגיעים להרזיה ומשמינים הכל בחזרה. הפתרון לרצון הרזיה מהירה חייב להיות דיאטה מתונה עם פעילות גופנית, שבעזרתה ניתן לזרז מאוד את קצב ההרזיה.

תכונות הדיאטה הנכונה

  • דיאטה מתונה והגיונית שניתן להתמיד בה ולהפוך אותה בהדרגה לדרך חיים חדשה.
    דיאטה שמרגישים בה טוב ושאינה מלווה בחולשה או סבל.
  • פשוטה לביצוע - ברגע שצריך לעשות בהרבה הכנות, קניות, חישובים ושקילה - הדיאטה מסובכת, הופכת למטרה והיכולת להתמיד בה לטווח ארוך הולכת ויורדת.
  • תפריט מגוון גמיש - אנשים מוכנים להתמיד ולשנות הרגלים אם יוצע להם משהו מגוון, עם יכולת לשינוי שיתאים לטעמם האישי או לצרכים היומיומיים המשתנים.
  • מאוזנת ובריאה - הדיאטה חייבת להכיל את כל אבות המזון כולל פחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמינים, מינרלים וכמות שתייה במידה הדרושה.

קיימות בשוק הרבה דיאטות המבוססות על אב-מזון אחד כמו דיאטת אשכוליות, ענבים, אבטיחים, לחם. הרעיון הוא שמונוטוניות ברצף שוברת את הכמויות אבל באותה מידה, זה שאוכלים כל הזמן אותו דבר ללא גיוון יוצר שעמום, קיפוח, ויתור, קושי בהתמדה ובסופו של דבר - שבירה.

  • מה שפחות רעב בדיאטה - לצורך כך מומלץ שהדיאטה תתבסס על 3 ארוחות עיקריות ו 2-3 ארוחות ביניים. האכילה לעתים תכופות מונעת את תחושת הרעב ומקלה על ההתמודדות והתמדה בתהליך.
  • חשוב שהדיאטה תתבסס על ירקות שמכילים הרבה ויטמינים, מינרלים, סיבים ומים ומעט פחמימות, שומנים וחלבונים.
    ניתן לצרוך כמות גדולה של ירקות המספקים לעיסה מתמשכת והנאה מכמות אנרגיה יחסית קטנה.
  • תוצאות - אנו מתוכנתים לעולם הנע במהירות. כולם רוצים לראות תוצאות. התוצאות צריכות להיות בגוף ולאו דווקא במשקל. אין זה הגיוני שמישהו יעשה דיאטה וספורט ולא יראה תוצאות. התוצאות מביאות לגל מחמאות ויש להן משמעות גדולה בהגדלת כוח הרצון וחשק להמשיך בדיאטה.
  • הדיאטה חייבת לכלול גם שינוי בהרגלי האכילה וטיפול בגורמי ההשמנה.

ההשמנה היא תוצאה. בעזרת דיאטה וספורט ניתן לשנות את התוצאה, אבל חייבים לשנות:

  1. למוד לאכול לאט.
  2. לא לדלג על ארוחות.
  3. ללמוד לא לפצות באוכל כל בעיה רגשית כמו: מתח, כעס, תסכול, שעמום, חרדה ועייפות.

עכשיו כשיודעים מה התכונות של דיאטה טובה קל יותר לבחור.

מקובל לחלק את הדיאטות לשתי קבוצות גדולות: קלורית ולא קלורית.

בדיאטות במשתייכות לקבוצה הקלורית הרעיון הוא להקטין את כמות הקלוריות המסופקות לגוף יחסית לצרכים שלו כך שהחסר יושלם ע"י הקטנת מאגרי השומן. הגישה הקלורית לדעתי אינה גישה נכונה ולטווח הארוך אף עלולה להיות מסוכנת. היא מצריכה כל הזמן שקילה וחישובים ובנוסף הקטנת הכמויות לאורך זמן יוצרת תחושה של קיפוח, שעמום, חסכים ורעב חוזר שיביאו במוקדם או במאוחר לשבירה ולהשמנה חוזרת. כל אילו שעשו אי פעם דיאטה דלת קלוריות יודעים שבהתחלה מורידים במשקל אך הם התקשו לשמור על הישגים ולהתמיד בהם לאורך זמן. חשוב להוסיף שהחישובים הקלוריים מלבד שהם כאמור לא נוחים ומצריכים חישובים ושקילה הרי הם גם מאוד תאורטיים ולא מדויקים כל זאת בגלל:

  1. ערכים קלוריים של מוצרי מזון משתנים בהתאם לצורה בה הם נצרכים: טריים, מאודים, מבושלים או מטוגנים.
  2. כמות שומם שונה ממנת מזון אחת לשנייה.
  3. החישובים הקלוריים לא לוקחים בחשבון את תנאי ספיגת השומנים והפחמימות המעיים שמשתנים ותלויים בהרבה גורמים כמו לדוגמא בכמות הסיבים.

הקבוצה השנייה של הדיאטות הלא קלורית מתבססת על שינוי בהרכב המזון המסופק לגוף מבלי שיהיה צורך בהכרח להקטין את הכמויות. בדיאטות הלא קלוריות אין צורך לשקול, לחשש ולמדוד את הכמויות ולכן הן הרבה יותר פשוטות וקלות לביצוע. בדיאטה הלא קלורית ניתן לצרוך סוגי מזון מסוימים ללא הגבלה. מה שמוסיף הרבה ביטחון לעושי הדיאטה ומקטין את הפחד מהחרדה ומהרעב. בדיאטה לא קלורית הרעב פוחת בצורה משמעותית ולכן אין קושי להתמיד בה לטווח ארוך ולאמצה כדרך חיים. הדיאטה המומלצת על ידי היא דיאטת צירופים לא קלורית, דלת שומן ופחמימות במשך היום עם תוספת של פחמימות בשעות הערב. סוג זה של דיאטה הוכח מדעית כמתאים לכל אלה שירשו פגם או נטייה תורשתית להשמנה ולכל אילו שמכורים לפחמימות, מתוקים וסוכרים. הפגם או הנטייה הגנטית להשמנה קשורים בהורמון הנקרא אינסולין, הורמון זה מופרש מהלבלב כתגובת לאכילת פחמימות ותפקידו לטפל בסוכרים שנספגו מהמעי לזרם הדם. האינסולין דואג להכנסת הסוכרים לתאי הגוף שם הם משמשים לאנרגיה. להפרשת כמות גדולה יותר מהנחוץ של ההורמון אינסולין. עודף ההורמון שנשאר לאחר הטיפול בפחמימות משדר למוח בקשה לעוד פחמימות ומעורר בכך את התשוקה והרעב למתוקים. סיפוק הדרישה לפחמימות מביאים שוב להפרשה של אינסולין גדולה מהנדרש וחוזר חלילה.

בעיה נוספת שהוכחה מדעית היא התנגדות יחסית של תאי הגוף לפעולתו של האינסולין בניסיונו להכניס את הסוכרים לתוך התאים. התנגדות לאינסולין מביאה לכך שרק חלק מהסוכרים מוכנסים לתאים ואילו שאר הסוכרים שלא מוכנסים הופכים בהדרגה לשומנים. על הליקוי המטבולי הזה ניתן להערים באמצעות הגבלת כמויות הפחמימות היומית ותוספת קטנה של פחמימות בערב. שגם אם תביא לגל של רעב הרי שהוא יהיה קצר מאוד יחסית בגלל השינה בלילה.

 

*מרפאת ההרזיה של ד"ר ויסבורד מעסיקה דיאטנית קלינית לטיפול בבעיות השמנה בילדים ונוער