אנשים רבים פותחים את יומם שהם מוותרים על ארוחת הבוקר. בין התירוצים המושמעים נגד ארוחת הבוקר נמצא:
1. אנו חשים בחילה- לא יכולים להכניס בבוקר כלום לפה.
2. למה לאכול אם לא רעבים?
3. הארוחה גורמת לאיחור לבית הספר או לעבודה.
4. ארוחה כבדה בבוקר גורמת לי הרגשת עייפות ורעב מתמשך לאורך היום.
5. כך אנחנו רגילים ואין חזק יותר מכוחו של הרגל.
גם ילדים רבים נוטים לחקות את הוריהם ודוהרים לבית הספר על בטן ריקה. כאן המקום ללמד, לחזור ולשנן: ארוחת הבוקר היא החשובה ביותר מכל ארוחות היום והיא אחת מהסודות לשמירה על הבריאות. במחקרים שנערכו בארה"ב במשך 10 שנים על 7000 גברים ונשים התברר כי דילוג על ארוחת הבוקר נמנה עם שבעת גורמי הסיכון הבולטים ביותר לבריאות האדם.
אנו קמים בבוקר לאחר צום של כמה שעות המזון שבגוף עוכל ורמת הסוכר ירדה. דווקא בשעות הבוקר כאשר הגוף זקוק למרב האנרגיה לצורך פעולתו, הוא מוצא את עצמו מרוקן ממזון. רמת הסוכר הנמוכה מידי בדם גורמת לעיתים לתשישות מחושי ראש וחוסר ריכוז.
תפקידה של ארוחת הבוקר לצייד את הגוף באנרגיה הדרושה לתחילתו של יום עבודה, לימודים או כל פעילות אחרת. ארוחת הבוקר מקטינה את תחושת הרעב ומונעת זלילות מזיקות במשך היום. היא מאפשרת ערנות חושים,פעילות טובה יותר ויעילות גבוהה יותר בעבודה ובלימודים.
במחקרים שנערכו בארה"ב נמצא קשר ישיר בין אי אכילת ארוחת בוקר לבין תאונות דרכים שנגרמו מחוסר ריכוז שנבע מהעדר מרכיבי מזון חיוניים בגוף.
דילוג על ארוחת בוקר מעלה את הסיכויים להשמנה, לסוכרת ואפילו להתקפי לב. החוקרים מאמינים שאכילה על הבוקר מסייעת לייצב את רמת הסוכר בדם ולווסת את רמת התיאבון והאנרגיה. לדעת החוקרים אנשים שאוכלים בבוקר נוטים להיות פחות רעבים ולכן לא נוטים לאכילת יתר, זלילות וחטיפות מהצד. קיים קשר ישיר בין ארוחת בוקר לבין תפקוד שכלי וגופני טוב יותר בשעות היום הראשונות.
אחרי שדנו בחשיבות ארוחת הבוקר נשאלת השאלה- מה מומלץ לאכול בבוקר??
1. מומלץ להתחיל בשתייה של מים, סודה, תה, קפה (בהמתקה וללא סוכר).
2. מומלץ שארוחת הבוקר תכלול ירקות (בודדים או סלט).
3. מנה חלבונית (דברי חלב ו/או ביצה).
החלבונים מתפרקים באופן איטי ומאפשרים ללבלב להפריש כמויות קטנות של אינסולין וכך לשמור על רמה תקינה של סוכר בדם.
התפרקותו האיטית של החלבון מאריכה מאוד את תחושת השובע שלאחר הארוחה.
בעת תוספת שמן לירקות או לביצים יש לזכור כי לשמן נטייה להיספג ולהעלם ובנוסף הינו עתיר אנרגיה, לכן יש להיזהר בתוספת ועדיף לפעמים להשתמש בתרסיס שמן למחבת.
באשר לפחמימות פרט לפחמימות שנכללות בדברי החלב והירקות מומלץ להימנע בבוקר מלהוסיף לארוחה לחם ,עוגיות ופירות העונה.
תוספת של פחמימות בבוקר תביא מיד להפרשת כמות גדולה של אינסולין אשר ישדר לדם דרישה נוספת לפחמימות שיגרמו להפרשה נוספת של אינסולין וחוזר חלילה.. התוצאה של מעגל זה הינו תחושת רעב מתמשכת החל מהבוקר ולאורך מרבית שעות היום. זו הסיבה שאת הפחמימות מומלץ להוסיף בערב בלבד.